La mateixa fe, el mateix ideal
La junta de la Europassion es reuneix amb els dicasteris al Vaticà

El 25 de juliol 2023 alguns membres de la Junta de la Europassion van visitar el Dicasteri de Cultura i de la Ciutat del Vaticà; la delegació va ser rebuda per Mons. Carlo Maria Polvani i Don Fabrizio Capanni. Una reunió posterior amb el Dicasteri de l'Evangelització va comptar amb Mons. Michele Fiorentino i Dott. Marco Lucente.

Les reunions havien estat organitzades pel president de la Europassione d’Itàlia, Flavio Sialino, per tal d'avaluar una possible col·laboració i iniciatives futures entre l'Església i els grups de la Passió europeus.

El secretari general Thomas Hummel, finalment es va reunir amb mossèn Josè Manuel Del Rio Carrasco, antic membre de la Comissió Pontifícia pel Patrimoni Cultural de l'Església.

 
 

 

 

Assemblea General de l’Europassion 2023 a Horice na Sumave (CZ) 8-11 juny 2023
L'Assemblea General de l’Europassion 2023 es va celebrar a Horice na Sumave (CZ) del 8 a l'11 de juny de 2023 i va reunir 38 grups d'arreu d'Europa.

La trobada es va obrir amb una visita a la bonica ciutat de Ceský Krumlov. Durant el dia varen visitar el famós castell medieval i varen explorar la ciutat amb visites guiades. A la nit els participants van gaudir d'un concert de música bohèmia especialment organitzat al Monestir dels Frares Minorites. El concert va ser dirigit per Jaroslav Krcek, compositor de la banda sonora de la Passió de Horice.

Dissabte els delegats es van reunir a la Casa de Cultura de Hořice na Šumavě on van assistir a una conferència de la Dra. Ludmila Muchová titulada "Atreure la transcendència" i a la presentació històrica "Representacions de la Passió a Hořice" a càrrec dels Profs. Jan Palkovic i Martin Neudörfl.

El secretari general sortint, Josef Lang, juntament amb els membres de la junta de la Europassion, van informar breument de les activitats, activitats i notícies de l'associació des de l'última reunió del març de 2022. També es va presentar l'informe financer. En Franz Miehl, director del comitè electoral, va presentar posteriorment els resultats de les eleccions que van tenir lloc per correu electrònic entre abril i maig.

Per tant, la nova junta està formada per:

Thomas Hummel, de la passió de Salmünster DE, és el nou secretari general;

Herman Josef Christen de Schönberg BE va ser confirmat com a secretari,

Lex Houba de Tegelen NL va ser confirmat com a tresorer;

Andrea Schiffo de Ciconicco IT va ser anomenat per a les relacions públiques mentre

Paolo Arienta de Romagnano Sesia IT i Andreas Krenn de Feldkirchen prop de Graz AT van ser inclosos a la nova junta com a membres cooptats, respectivament amb funcions de col·laboració en tresoreria i relacions públiques.

Don Fulvio Dettoma de Sordevolo IT va ser confirmat consiliari de l'Europassion. Va lliurar un profund missatge d'ànim que tots els grups varen rebre amb fe i esperança.


Els representants dels grups de cada nació es van confirmar com a membres de la junta de la següent manera:

Thomas Hummel (Salmünster DE) per Alemanya,

Lex Houba (Tegelen NL) per Holanda, Bèlgica i Regne Unit,

Wolfgang Miehl (St. Margarethen AT) per Àustria, Txeca, Hongria i Romania,

Jordi Ros i Mas (Esparreguera, Catalunya) per Espanya,

Flavio Sialino (Europapassion per Itàlia IT) per a Itàlia i Suïssa,

Andreja R. Megusar (Ventus Passionis SI) per Eslovènia i Croàcia.

També s'han nomenat nous representants per a França i per a Polònia:

Lucas Montvignier-Monnet (Tullins FR) per França

Marcin Caban (Cyeszin PL) per Polònia.


Entre els principals objectius de la nova Junta es troben la revisió dels estatuts i la regularització formal/burocràtica de l'associació Europassion, la implicació dels joves, la cohesió entre col·lectius, la millora de la comunicació i la imatge, la promoció de la pau entre els pobles i la difusió del missatge de Crist "estimeu-vos els uns als altres" en la dimensió de la comunitat europea de les Passions de Crist.

El pas de l'anterior direcció a la nova junta d'Europassion va ser el moment més càlid: en Josef Lang, exsecretari general (Auersmacher DE), en Franz Miehl (St. Margarethen DE), exmembre del Consell i representant del país per Àustria, i l'André Pesleut excap de Relacions Públiques (Ligny BE) van ser rebuts pel nou secretari general Hummel, i se'ls va agrair profundament haver marcat la comunitat de passions europees durant 28 anys.

El seu esforç de 28 anys per promoure la comunitat de passions europees va ser reconegut amb el màxim agraïment per tots els nous membres de la junta. En reconeixement pel seu treball incansable al llarg de gairebé 3 dècades, se'ls va concedir una pertinença honorífica a Europassion i van rebre diversos regals de comiat.

La trobada va continuar dissabte a la tarda amb la salutació de l'alcalde d'Hořice i d'altres personalitats polítiques i religioses locals, una visita al Via Crucis i al Sant Sepulcre amb les ruïnes de la capella de la Mare de Déu dels Dolors del bosc proper a Hořice. A més va tenir lloc la cerimònia d'inauguració del monument dedicat a les persones que han conservat la història de la representació de la Passió d'Hořice.

Al vespre, l'arquebisbe P. Krocil i el pare P. Pícha van celebrar la Santa Missa a l’aire lliure al Teatre de la Passió, i la simbòlica estàtua d'Europassion es va lliurar al Grup de la Passió de Csíksomlyó (RO) on tindrà lloc el Congrés Europassion el juny de 2024. La posta de sol va deixar pas a l'obra de la Passió de Crist que -tot i que mullada per la pluja- va fascinar a tothom pel seu esplèndid escenari natural immers en el bosc de Bohèmia, captivant els que havien vingut de la resta d'Europa per a ser testimoni del misteri de la mort i resurrecció de Crist, posat en escena per la gent d'Horice.
Feu clic aquí per obrir un reportatge fotogràfic del Congrés a Horice.

 
 

 

 

400 anys Passion Play Waal - estrena de la temporada 2023

L'obra de la Passió probablement es va representar per primera vegada l'any 1621 al Waal de Baviera. Amb l'esperança de poder allunyar la pesta de la comunitat, s'ha desenvolupat una tradició que es remunta a més de 400 anys. Amb una estrena reeixida el 6 de maig, el Waal Passion Play va començar la temporada actual amb l'esperit d'aquest aniversari. Manfred Dempfer va dirigir per primera vegada. Va intervenir amb poca antelació per Florian Werner, que va haver de renunciar a la direcció del joc per motius de salut. Dempfer va aportar un toc molt personal, sobretot amb una versió de text que ell mateix va revisar. Entre els nombrosos visitants d'enguany hi havia delegacions dels amistosos llocs de Passion Play de St. Margarethen, Neumarkt, Erl, Sömmersdorf i Oberammergau. La Passió es representarà a Waal fins al 8 d'octubre.

Informació, impressions, informes de mitjans i entrades estan disponibles a: https://passion-waal.de

Drets d'imatge: Wolfgang Miehl 2023LIGNY 2023
EUROPASSION 2023 in HOŘICE NA ¦UMAVĚ
8. 6. - 11. 6. 2023


EUROPASSION a ESPARREGUERA del 3 al 6 de Març 2022
A la trobada de la Europassion d’enguany han participat 32 grups de passions de 13 països d’Europa, amb 128 participants. Aquí podeu trobar un informe fotogràfic de la trobada.
PROGRAMA de la Trobada i Assemblea de l’EUROPASSION Esparreguera 2022*

Dijous, 3 de marçde 2022
Recollida amb autocar de les persones que arribin amb avió, recepció dels participants, acompanyament als hotels on s’allotjaran, acreditació, entrega de documentació i obsequis, i sopar de benvinguda.
 
Divendres, 4 de març de 2022
Visita a la Cova i a la Vila de Manresa
Desplaçament a Manresa en autocar per a la conferència Sant Ignasi i la Passió a la Cova de Sant Ignasi de Manresa. L’any 2022 se celebren els 500 anys de l’estada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, on va tenir l’experiència mística i espiritual que el va portar a la redacció de la seva obra dels Exercicis espirituals i anys després a fundar la Companyia de Jesús. http://www.covamanresa.cat/ca/ignatius-500-i-lany-jubilar-manresa-2022

 
Visita institucional al Parlament i al Palau Episcopal
Paral·lelament a la visita a Manresa, membres de la Junta de l’Europassion i organització, el president de la Federació Catalana de Passions, el president de la Passió d’Esparreguera i altres autoritats i representants de diverses passions faran una visita al Palau Episcopal per a saludar l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i al Parlament de Catalunya per a saludar la presidenta Laura Borràs.
 
Visita al monestir de Montserrat
Dinar a Montserrat, visita al Monestir amb recepció dels monjos i assistència a l’oració de vespres.
 
Sopar de commemoració dels 40 anys d’Europassion

Sopar amb recepció i parlaments per part de les autoritats a l’hotel El Bruc.
 
Dissabte, 5 de març de 2022
Assemblea
Els dos delegats de cada passió participaran a l’assemblea amb traducció simultània a sis idiomes (català, castellà, francès, anglès, italià i alemany).

Visita guiada per Esparreguera
La resta de visitants, durant el matí, faran una visita guiada per Esparreguera per a conèixer els seus llocs d’interès (el Campanar, l’església de Sant Eulàlia, el Museu de la Terrissa...).

Dinar comunitari

Acte Central
Recepció de les autoritats convidades.
A l’exterior, hi haurà mostra de cultura popular amb castellers, geganters, ball de gitanes i bastoners.
A l’entrada al teatre i al vestíbul, signatura de les autoritats al llibre d’honor i petits parlaments de les autoritats.
Primera representació de la temporada de Passió. (Aquest any s’estrena una nova versió de la Passió d’Esparreguera amb millores tècniques i duració reduïda, que conviurà amb la versió clàssica.)
Acabada la representació, es farà una actuació dels Diables d’Esparreguera i de la colla de nens els Polls Folls.
A continuació, sopar dempeus al vestíbul del mateix teatre per a acomiadar el dia i anada als allotjaments amb autocars.
 
Diumenge, 6 de març
Missa i comiat
Visita lliure a Esparreguera, missa amb el bisbe de Sant Feliu i comiat. Els visitants que ho desitgin poden quedar-se a dinar en un dinar informal que ha preparat l’organització.
 
 
*Poden haver-hi modificacions d’organització.
 
Esparreguera rep l’escultura que l’acredita com a Capital Europea de les Passions durant l’any 2022
 
Dilluns 8 de novembre, en Jordi Ros, membre de la Junta d’Europassion, ha fet entrega de l’estatueta, que acredita a la ciutat d’Esparreguera com a capital europea de les passions, a l’alcalde d’Esparreguera el Sr. Eduard Rivas, que estava acompanyat pel regidor de cultura el Sr. Juan Jurado, el president de la Federació Catalana de Passions Sr. Jordi Carapuig, el rector de la Parròquia d’Esparreguera Mn. Ramon Maria Bosch Vendrell, el president i la vicepresidenta de la Passió d’Esparreguera, el Sr. Enric Galceran i la Sra. Nani Guevara.

El lliurament s’ha fet excepcionalment a l’Ajuntament d’Esparreguera, ja que a causa de la pandèmia no ha estat possible recollir-ho a la ciutat organitzadora del 2021, ŠkofjaLoka (Eslovènia).

L’associació de l’Europassion va néixer a Esparreguera en una trobada on tres Passions catalanes (Ulldecona, Olesa de Montserrat i Esparreguera) i tres passions franceses (Loudéac, Nancy i Masevaux) van posar la primera pedra en la fundació d’aquesta nova associació que no ha parat de créixer fins a arribar a l’actualitat, amb  86 passions de 16 països d’Europa. L’any 2022 se celebra el 40 aniversari i per aquest motiu Esparreguera va demanar ser la seu de la trobada anual.

Les dates de la trobada de l’any vinent seran del 4 al 6 de març i Esparreguera acollirà centenars de col·laboradors de les diferents passions de tota Europa i s’omplirà d’activitats culturals, organitzades entre la Passió d’Esparreguera i la Federació Catalana de Passions.

Representants de la Federació Catalana de Passions es reuneixen amb la presidenta del Parlament
El passat, 22 de setembre, la Federació Catalana de Passions va ser rebuda en audiència per la Molt Honorable Laura Borràs, presidenta del Parlament de Catalunya.
 

Aquesta audiència s’emmarca dintre de les diferents reunions institucionals que des de la Federació s’estan duent a terme de cara a la posada en marxa de la temporada 2022.

L’any 2019, sent consellera de Cultura, la Sra. Laura Borràs, va apostar per donar més visibilitat a les passions, una mostra de cultura popular amb més de 500 anys d’història i per fer créixer la Federació.

Durant l’audiència, es va informar la presidenta de la tasca feta aquests anys, de com hem passat la pandèmia i de les activitats que reprendrem aquest pròxim 2022: presentació de temporada, Fira Passió d’Esparreguera i la trobada de les passions europees, l’Europassion, formada per més de 80 entitats de 16 països europeus, que se celebrarà a Esparreguera el primer cap de setmana de març. Entre els actes organitzats per l’Europassion, el dia 4 de març hi ha prevista una recepció i visita al Parlament de Catalunya per als representants de les passions europees.

La presidenta es va mostrar molt satisfeta per la tasca que s’està duent a terme des de la Federació Catalana de Passions, va encoratjar la Federació a seguir en aquesta línia i va oferir la seva col·laboració en els actes vinents.

Federació Catalana de Passionis
El divendres 18 de juny del 2021 va tenir lloc, per primer cop, una reunió al Palau Episcopal de Barcelona entre membres de la Federació Catalana de Passions i l'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, el Cardenal Omella.
 
Durant la reunió, desitjada per ambdues parts des de fa temps, es va parlar de diferents temes: es va donar a conèixer la Federació i la tasca que hi fa ; com són les diferents representacions quan a formats i espais on tenen lloc: teatres, esglésies i exteriors; la tasca social de les entitats que integren la Federació... i s'ha posat èmfasi en la necessitat de tenir canals de comunicació entre la Federació, els seus federats i les diòcesis de Catalunya.
La resposta del Cardenal ha estat força positiva, ambdues parts han estat d'acord en la necessitat de començar a treballar plegats, alhora, , el cardenal ha animat els membres de la Federació a seguir aquest camí que han engegat de treball i esforç en comú.
Un altre dels temes importants que ha ocupat part de la reunió ha estat la trobada/assemblea de l'Europassion, que tindrà lloc a Esparreguera el primer cap de setmana de març de 2022.
El cardenal Omella ha estat molt atent a l'explicació que se li ha fet dels actes que s'estan preparant, s'ha interessat per l'Europassion, ha donat el seu suport a l’organització i al mateix temps ha ofert la seva col·laboració i ajuda per a aquesta trobada.
La Federació Catalana de Passions, agraeix a la seva eminència el Cardenal Omella, la bona predisposició i acollida.

MONUMENT PELS 300 ANYS DE REPRESENTACIONS DE LA PASSIÓ DE SKOFJA LOKA

El 24 de maig de 2021 va ser un dia especial per a la Passió de ŠkofjaLoka i els seus habitants. A la plaça del nucli antic es va descobrir i beneir un monument pel 300è aniversari de la Passió de Škofja Loka.

 
Borut Gartner, director de la Passió de ŠkofjaLoka 2009 i 2022, el germà caputxí Metod Benedik,
Tine R
adinja, alcalde de ŠkofjaLoka, el germà Jo¸koSmukavec, actual superior dels monjos caputxins
de ŠkofjaLoka, Jure Miklavc, dissenyador
del monument, i Marjan Kokalj sj, director de la Passió el 1999 i el 2000
----- Andreja Megušar i Aleksander Igli¹ar, membres de la junta de l
a Europassion 

Els documents mostren que la processó de la Passió de ŠkofjaLoka es va realitzar per primera vegada la tarda del diumenge de Pasqua de 1713, pocs anys després que els monjos caputxins arribessin a una de les ciutats eslovenes més antigues. L’autor del text que ha sobreviscut fins als nostres dies i que en aquell moment va ser el responsable d’aquesta processó Passió - Magister Processionis va ser el germà Romuald, un monjo caputxí que va ser a ŠkofjaLoka del 1715 al 1727. SkofjaLoka està orgullosa que el text de la Passió del 21 d'abril de 1721 sigui el text dramàtic eslovè més antic i el llibret teatral més antic d'Europa.

Actualment, la Passió de ŠkofjaLoka es representa cada sis anys, però a causa del COVID19la representació es va haver d’ajornar del 2021 al 2022. La Passió de ŠkofjaLoka es representa amb el text original com a processó pels carrers i places del nucli antic de ŠkofjaLoka.

ENTREGA DE L’ESTÀTUA DE LA EUROPASSION a SKOFJA LOKA (Eslovènia)
Estava previst que el Congrés anual d’Europassion tingués lloc a la ciutat de Skofja Loka del 9 a l’11 d’abril del 2021, però a causa de COVID19 es va haver de cancel·lar la representació de la Passió de Skofja Loka i el Congrés d’Europassion.
Com que l’estàtua de fusta de la Europassion no es va poder entregar a Tirschenreuth, es va enviar a Skofja Loka.

   
El dimecres, 31 de març de 2021, Andreja Ravnihar Megusar i Aleksander Iglicar, membres de la junta de la Europassion, van entregar l’estàtua de la Europassion a Tine Radinja, alcalde de Skofja Loka, i al germà Joko Smukavec, cap del monestir de Skofja Loka.
 
L’escultura de la Europassion serà a la ciutat de Skofja Loka fins a l’estiu que es portarà a la Passió catalana d'Esparreguera, que acollirà la trobada de la Europassion amb assemblea general el març de 2022.

25 Anys de Representació de la Passió a Csiksomlyo (Miercurea Ciuc - Romania)
Benvolguts amics,

El 2021, la Passió de Csíksomlyó celebrarà el seu 25è aniversari. En aquest any de celebració, volem donar les gràcies a Déu i a vosaltres per tot el suport espiritual i material que hem rebut:
• Gràcies per la vostra confiança, ànims i amistat.
• Gràcies per l'experiència de la ruta de 1997 quan vam ser convidats a les passions de St. Margaretten, Sommersdorf, Auersmacher,Tegelen i París.
• Gràcies per l’oportunitat de participar al Festival de Cracòvia del 2000.
• Moltes gràcies als nostres germans i germanes hongaresos per l'oportunitat d'actuar a Hongria.
• Gràcies per la calorosa acollida que vam rebre a les trobades de la Europassion.
• Gràcies a tots els que ens heu visitat a Csíksomlyo.
• Gràcies per pensar en aquells que varem fer amistat i que han mort.
 

 
Tenim molta alegria i agraïment als nostres cors. Tenim molt bons records, fins i tot després de 25 anys. Ens agradaria fer-vos saber que la tradició i la germanor són vives a la Passió més oriental d‘Europa, a Csíksomlyo.
Els actors de fa 25 anys, ara són mares i pares que han portat els membres de la seva família al grup. Una generació jove va heretar els seus coneixements i tradició i es van convertir en ambaixadors de l’esperança. Malgrat totes les dificultats, confiem que Csíksomlyo pugui organitzar la trobada de la Europassion el 2024 i que puguem acollir els nostres amics.

Amb molt d’amor i respecte, Adel Svella
Director-coreògraf de la Passió de Csíksomlyo
Director del grup 1996-2001

Reflexions sobre la representació de la resurrecció a la passió
Totes les representacions de la passió que he vist fins ara acaben amb una escena de Pasqua. La majoria de les vegades, el ressuscitat puja a l’escenari amb una túnica blanca i es mostra al públic. Tot i l’alegria de la Pasqua, la meva sensació sovint amb aquestes escenes és incòmoda. Em sembla massa naturalista i banal! L’esdeveniment de la resurrecció va més enllà de la nostra imaginació. Bàsicament, no es pot representar ni ensenyar. Amb tota la raó, la tradició de la fe també és molt prudent i parla del cos "transfigurat” del Senyor ressuscitat. Segueix sent un misteri quan els relats de la resurrecció diuen que el ressuscitat pot menjar i travessar portes tancades. Òbviament, el seu cos és terrenal i sobrenatural alhora. Això planteja preguntes. En qualsevol cas, les nostres representacions habituals no fan justícia als esdeveniments de la Pasqua.
A la nostra nova representació de St. Margarethen, que s’estrenarà al juliol, no hi haurà cap aparició del ressuscitat. Els apòstols, Maria, Maria Magdalena i els deixebles d’Emaús s’uneixen com una "església jove” i s’expliquen les seves experiències amb el ressuscitat. A partir dels diferents relats, tothom es convenç que Jesús és el "Senyor" (= Déu). Junts formulen aquesta confessió. La base de la fe Pasqual són els relats de les experiències. Una mirada ràpida als evangelis demostra que es tracta d’experiències molt diferents i individuals. Amb bon criteri ha de ser així.
Estic totalment d’acord amb el gran teòleg Eugen Biser, que Jesús ha ressuscitat en els seus deixebles. El ressuscitat viu al cor dels seus deixebles. Els seus relats de les experiències són les imatges interiors d’aquest procés indescriptible. Poc a poc després es van convertint en creences que es poden transmetre. Calen gairebé dues generacions per trobar normes raonablement vàlides per a les experiències de la jove església. La paraula original per a la realitat de la resurrecció es troba al Nou Testament grec "ophtä" i significa: "He vist". Aquesta és la base testimonial: he vist el Senyor! La qualitat d’aquesta visió entre els testimonis de la resurrecció encara no està clara. Una percepció per fora o per dins?
En qualsevol cas, la nostra generació es refereix a la visió interior. Això no és cap mancança. Per això es necessiten els ulls del cor. Veuen l’essència que roman invisible als ulls del cap. "Només s’hi veu bé amb el cor", diu el "petit príncep" al conte d'Antoine de Saint-Exupery. Com seria si anem configurant gradualment les nostres representacions de manera que les nostres actuacions promoguin la visió interior i no només la visió exterior trivial?. La nostra cultura de les representacions de la Passió necessita un salt quàntic al misticisme.
Vist així, us desitjo una bona Pasqua i plena d’imatges interiors!
 
Dr. Richard Geier, sacerdot i director a St. Margarethen

SURREXIT CHRISTUS SPES MEA
Així diu un vers de la solemne Seqüència Pasqual: "Crist, la meva esperança, ha ressuscitat", així canti el nostre cor en el moment en què contemplem el Crist vencedor de l'esclavitud del pecat, la mort i tota feblesa humana.
La nostra estimada Europa, junt amb el món sencer des de fa més d’un any, experimenta diàriament el pes de la pandèmia amb el seu rastre de malalties i morts, com si visquéssim una "passió" que s’allarga en el temps i que ha marcat la història dels nostres països.
Nosaltres que, tot i que només com a representació, tenim molt clar el camí de la passió i la mort, podem comprendre com en aquest temps, les nostres poblacions se senten íntimament i espiritualment unides al patiment i al pes de la creu de Jesús.
Al mateix temps, però, com a cristians i deixant-nos guiar per la Paraula de Déu, participem de la resurrecció de Crist; La nostra vida no té cap sentit si no està orientada cap a la resurrecció i si no ens deixem il·luminar per ella. Aquí teniu el cant del cor: Crist, la meva esperança, ha ressuscitat! La foscor de la passió deixa pas a la llum enlluernadora que prové de la tomba buida.
La invitació i el desig a tots aquells que representen la passió en diverses formes, és ser un poble d’esperança, en situacions concretes personals, comunitàries i al propi país. Ésser testimonis autèntics i creïbles de Crist, a qui expliquem, representem i celebrem; ésser animadors de l’esperança cristiana perquè la fe estableix la certesa que després de la Passió viurem l’experiència alliberadora de la resurrecció.
Visquem, doncs, el do de l’esperança cristiana i siguem testimonis del Ressuscitat a les nostres comunitats i a les nostres associacions per a que Europa i el món sencer puguin tornar aviat a viure, creure i estimar.

Canonge Don Fulvio Dettoma


Salutacions de Setmana Santa del secretari general de l'Europassion
Benvolguts col·laboradors de les Passions,
 
Vivim temps difícils. El Coronavirus ens ha canviat la vida. Hem hagut de renunciar a moltes coses que donaven per fet. Per segon any consecutiu no s’ha pogut representar la Passió. També s’ha hagut de cancel·lar la Passió i l'assemblea general de la EUROPASSION a Skofja Loka.
Aquest any també passem la Setmana Santa en confinament. Les conseqüències del Coronavirus encara no es poden preveure. Per a molta gent la desesperança va en augment.
Ens trobem en una situació similar a la dels deixebles de Jesús fa 2000 anys. Mentre vivien en desesperança després de la mort de Jesús a la creu, els arriba el missatge que els porta Maria Magdalena.
La Setmana Santa no posa fi a la pandèmia, però la Setmana Santa ens dóna esperança. La Pasqua és i dóna vida en abundància. L’amor de Déu ens ho porta. Jesús és un amic de la vida i ens anomena com a amics seus. Anem doncs com amics de Déu i siguem missatgers de la seva alegria a través de la vida.
 
Amb això en ment, us desitjo una bona Pasqua.
Josef Lang
Secretari General

PRESENTACIÓ DE LA TEMPORADA DE PASSIONS CATALANES - FIRAPASSIÓ 2021

 
El dia 6 de març de 2021, al teatre de la Passió d’Esparreguera va tenir lloc la presentació de la temporada de Passions catalanes.
L’acte va comptar amb la projecció de vídeos on representants de cadascuna de les disset passions federades exposaven el projecte per a la temporada 2021. Algunes d’elles han optat per saltar-se una temporada i preparar-se pel 2022, com la cèlebre Passió de Cervera; altres han optat per nous formats, com exposicions, retransmissions en streaming o actes simbòlics. En alguns casos s’ha volgut fer un pas endavant i posar en escena passions reduïdes i adaptades a totes les mesures de seguretat, com podrem veure a Olesa de Montserrat i a Esparreguera.
L’Enric Galceran, president del Patronat de La Passió d’Esparreguera, va anunciar la voluntat de l’entitat de ser amfitriona de l’assemblea de la Europassion el març de 2022, una trobada de Passions europees que posarà Esparreguera al centre d’aquestes manifestacions culturals i tradicionals del continent. Galceran va assenyalar que «enguany a Esparreguera s’ha fet una renovació tecnològica, entre els quals uns projectors per generar nous efectes visuals a l’espectacle». Des de l’entitat també s’ha anunciat que les sis representacions de la temporada 2021 es dedicaran al Mestre Josep Borràs, compositor de la música de l’espectacle, que va morir el mes d’abril del 2020 als noranta anys.
Per la seva banda, el president de la Federació Catalana de Passions, Jordi Carapuig, va esmentar que, des de la seva creació el 2016, la federació no ha deixat de créixer i que «el passat 2020, en plena pandèmia, l’entitat va assolir la xifra màxima d’associats fins a arribar als disset que té actualment».Carapuig va agrair l’enorme esforç de la Generalitat de Catalunya i de la direcció general de Cultura Popular per ajudar econòmicament a les passions en aquesta època difícil, molt especialment a les que tenen teatre de propietat i no han pogut tenir els ingressos que preveien. «La temporada 2021 està perduda, però per alguns és una oportunitat per reinventar-se. Hi ha un impuls de la tecnologia a tots nivells, no només a escena sinó també sobre la manera com els nostres espectacles han d’arribar al públic.», assegura el president. El màxim representant de les passions catalanes va emplaçar a totes les autoritats i passions a retrobar-se el 2022 a Esparreguera a l’Europassion, que també hauria de tenir forta presència dels espectacles fets a Catalunya, amb una nova i enèrgica FiraPassió. «El 2022 serà l’any del retorn. Hem passat guerres, la grip espanyola, i encara hi som. No hi ha qui ens tombi.», va subratllar Carapuig.
L’acte del matí es va acabar amb la representació d’un dels quadres més icònics de La Passió d’Esparreguera, el suïcidi de Judes, on es va poder veure una prova pilot del que seran les impactants projeccions d’última generació al ciclorama.
A la tarda es van fer projeccions de vídeos de totes les passions catalanes (https://youtu.be/skukH6JO_7g) i de bona part de les europees (https://youtu.be/90tfhkvUcB4), així com es va emetre un missatge institucional en diferit del Secretari General de l’Europassion, Josef Lang, on destacava l’enorme paper d’Esparreguera per fer possible la relació entre les passions d’Europa, i emplaçava els col·laboradors a la cita per al 2022. La Passió d’Esparreguera, com va fer al matí amb el quadre del suïcidi de Judes, va oferir una nova mostra de l’espectacle, en aquest cas el comiat de Jesús i Maria, la Mare de Déu, un dels moments més emotius de la representació esparreguerina.
La trobada de la Federació Catalana de Passions també va comptar amb la presentació d’una exposició fotogràfica al vestíbul del teatre, on es poden veure imatges de les disset passions federades.
Fragment de l’article d’en Gerard Bidegain a la revista Setsetset,
https://www.setsetset.cat/noticia/134199/la-federacio-catalana-de-passions-es-reuneix-a-esparreguera-per-presentar-la-temporada-202

Lliurament del símbol de la Europassion
Després de que la trobada de la Europassion amb l'assemblea general de la Europassion a Tirschenreuth (Alemanya) fou cancel·lada l'any passat a causa del Coronavirus, l’estàtua simbòlica de la Europassion no es va poder lliurar amb la cerimònia habitual. A causa de la pandèmia, tampoc ha estat possible fer fins avui a Tirschenreuth la cerimònia de traspàs des de Tirschenreuth a Skofja Loka (Eslovènia).
Per tant, la junta de la Europassion ha decidit enviar la estàtua per correu a Skofja Loka, on aquest any se celebra el 300è aniversari de la representació de la Passió de Skofja Loka. Malauradament, la representació de la Passió i la trobada de la Europassion a Skofja Loka també s’han hagut de cancel·lar aquest any. Esperem que la trobada de la Europassion pugui tenir lloc a Esparreguera el 2022 i que es pugui tornar a fer la cerimònia de lliurament de l’estàtua.

                          
                         A la foto es veu en Vinzenz Rahn a Tirschenreuth empaquetant i enviant l’estàtua.


Passion Ciconicco 2020
 
EUROPASSION a TULLINS (F) 9 al 12 de Maig de 2019


 A la trobada de la Europassion d’enguany han participat 33 grups de passions de 13 països d’Europa, amb 170 participants. Aquí podeu trobar un informe fotogràfic de la trobada. 
 Passion RIOGORDO 2019elpasoriogordo@gmail.es
 
Del 16 al 17 de febrer de 2019, sortirem del teatre i portarem la Passió al carrer. Us convidem a venir i si voleu, vosaltres també, representar alguna escena de la vostra Passió pels carrers d’Esparreguera.


Europassion a Budaörs (Hongria) del 31/05 al 3/06/2018


A la trobada de la Europassion d’enguany han participat 40 grups de passions de 13 països d’Europa, amb 297 participants. Aquí podeu trobar un informe fotogràfic de la trobada. 
Federació Catalana de Passions - Presentació de la Temporada 2018
   
El passat dia 24 de febrer va tenir lloc la roda de premsa de presentació de la Temporada de Passions 2018 a la sala de la Façana del Monestir de Montserrat. Les vuit Passions catalanes que formen part de la federació catalana varen informar de les novetats per a la temporada.
veure actuacions
Europassion 2018 a Budaörs (Hongria) 31.05. - 03.06.2018
Del 31 de maig al 3 de juny de 2018 es celebrarà altre cop a Hongria el congrés de la Europassion. Aquest any el lloc serà la ciutat de Budaörs.
En el marc de la 34a. Trobada de la Europassion visitarem l’edifici neogòtic del Parlament hongarès, on a la seva sala principal ens rebran el president i el vicepresident del Parlament.
En un viatge en vaixell pel Danubi anirem a Visegrád, un memorial excepcional de més de mil anys de la història hongaresa i europea. Entre els murs del Castell de Visegrád en el context dels jocs de Palau invocarem l’edat mitjana i els Reis més importants de la història d’Hongria.
El divendres al vespre us ensenyarem Budapest il·luminada.
Després de l’assamblea del dissabte us convidarem a un passeig per Budaörs, i finalment al vespre a viure al Steinberg la Representació de la Passió, una tradició de 85 anys.
La catifa de flors del Corpus és una tradició de més de 200 anys a Budaörs. El diumenge al matí us convidem als més matiners a la processó de Corpus, on podreu admirar la catifa de flors estesa des de l’alba.
 
Europassion 2017 a Kecskemét (Hongria) 08.06 - 11.06.2017
El 33è congrés internacional té com a punt central el record al 500 aniversari de la Reforma Protestant. A més s’han pensat fer visites a la gran Baixa Hongria i a la ciutat de Kecskemét. Kecskemet té 110.000 habitants i és la vuitena ciutat més gran d’Hongria i està a 80 km al sud de Budapest.

El teatre József Katona de Kecskemét s’han proposat presentar la Passió de Jesucrist en un escenari a l’aire lliure. El que és excepcional de la representació a Kecskemét és que mostra la Passió des del punt de vista dels monjos Paulins hongaresos.
Trobada de grups de Passions europeus a St. Margarethen (AT)
Del 15 al 17 de Juliol de 2016 es varen trobar més de 100 actors de la Passió de 25 grups diferents a St. Margarethen. Els participants varen venir de Bèlgica, Holanda, Alemanya, Txèquia, Hongria i Àustria.

El punt culminant de la trobada de germanor va ser una visita conjunta a la Passió i una acollida per a tots els col·laboradors i convidats a la trobada.
Sis passions catalanes creen la Federació Catalana de Passions després d’un decenni en gestació
Es tracta de les passions de Cervera, Esparreguera, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Ulldecona i Vilalba dels Arcs.
La Federació neix amb l’objectiu de promoure aquestes representacions tradicionals al voltant de la Setmana Santa i difondre la cultura teatral arreu del nostre país, així com la seva vessant clarament social. Un dels propers passos de l’entitat és dur a terme accions conjuntes i afavorir l’entrada de nous membres.

Vilalba dels Arcs, 27 de febrer de 2016 -. Aquest migdia la població de Vilalba dels Arcs, a la Terra Alta, ha acollit la presentació de la Federació Catalana de Passions, una entitat que aglutina sis de les passions més importants de Catalunya i que té com a principals objectius promocionar aquestes representacions tradicionals del nostre país i promoure la cultura teatral durant la Setmana Santa. A l’acte hi han assistit tots els presidents de les passions federades, així com altres membres de les companyies teatrals, representants polítics locals i territorials.

La Federació Catalana de Passions la formen actualment les passions de Cervera, Esparraguera, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Ulldecona i Vilalba dels Arcs, tot i que tal i com ha afirmat el Sr. Josep Cuscó, president de la Passió d’Esparreguera i també president de la nova entitat, "ja hem rebut peticions d’altres passions catalanes que tenen interès per sumar-se a la iniciativa”. Des de la federació s’ha deixat ben clar que les portes resten obertes a noves incorporacions i que totes aquelles entitats que vulguin seran convocades a la propera assemblea general on se les informarà dels passos a seguir per federar-se.

Actualment a Catalunya es representen més de 30 passions en diferents formats i mides, algunes de les quals es remunten al segle XV. A les representacions s’hi barreja l’avantguarda i la tradició en grans espectacles originals i sorprenents en el marc d’un escenari teatral, en formats reduïts o a peu de carrer aprofitant impactants escenaris naturals.

Cuscó ha explicat també que l’objectiu principal de la Federació és crear sinergies entre les entitats participants i aprofitar així aquest potencial humà per tal de promocionar-se de forma conjunta. Algunes accions en ment són la creació d’un espot publicitari o l’intercanvi i/o col·laboració tècnica. Les passions no només són representacions teatrals o de temàtica religiosa sinó que actualment són un moviment social que aglutina nens i nenes, joves i grans, persones amb diferents idees i pensaments que treballen per un fi comú. En aquest sentit, el Sr. Isidre Sampé, president del Patronat de la Passió de Vilalba dels Arcs, ha remarcat la importància dels valors i de les persones que fan possible aquestes representacions.

Per la seva banda el Sr. Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, ha felicitat als impulsors de la iniciativa tot emfatitzant que les passions són una mostra més de la gran riquesa cultural del nostre país i ha agraït l’esforç que s’hi posa per tirar-les endavant, a més de posar en valor la voluntat de col·laboració entre els diferents membres.

Finalment, el Sr. Marc Sampé, cap de comunicació de la Passió de Vilalba dels Arcs, ha anunciat que s’està treballant en la creació d’una pàgina web de la Federació Catalana de Passions. Paral·lelament l’entitat tindrà presència activa a Facebook i Twitter per difondre les accions que duen a terme les passions federades així com els actes i esdeveniments que es realitzaran de forma conjunta.

La Junta Directiva de la Federació Catalana de Passions

La junta directiva i la presidència de l’entitat variarà cada dos anys entre els membres de les passions federades. Actualment està composta de la següent manera:
  • President: Josep Cuscó, president de la Passió d'Esparreguera.
  • Vicepresident: Jordi Carapuig, president de la Passió d'Ulldecona.
  • Secretari: Sam Carrique, president de la Passió d'Olesa de Montserrat.
  • Tresorer: Xavier Cañabate, president de la Passió de Cervera
  • Vocal: Marc Sampé, cap de comunicació de la Passió de Vilalba dels Arcs.
  • Vocal: Miquel Olivé, representant de la Passió de Molins de Rei.
Els orígens de la Federació: Una dècada de gestació

Per posar-nos en situació, el 4 de juny de l’any 2005 es va realitzar la 1ª Trobada de Passions dels Països Catalans amb motiu de la Capitalitat de la Cultura Catalana d'Esparreguera on hi van participar dotze de les passions actives en aquell moment i es va representar el que es va anomenar "Passió de Passions”, on les companyies participants van representar un quadre del seu espectacle.

D'aquesta trobada va sorgir la idea de crear una Federació de Passions però no va ser fins el 28 d'abril de 2008 que va tenir lloc una primera reunió a Reus per preparar la fundació de la federació. Degut al caràcter voluntari i a les dificultats econòmiques que han passat els nostres espectacles aquests darrers anys, el procés s’ha anat allargant fins 21 de novembre de 2015 quan, a Olesa de Montserrat, va culminar el procés de creació de la Federació Catalana de Passions.

Per a més informació contacteu amb:
Marc Sampé
federaciocatalanapassions@gmail.com
Federació Catalana de Passions